info@marunspor.com +90 551 796 34 54

  • tr

Korfbol

Marmara Üniversitesinde Korfbol

Marmara Üniversitesi ülkemizde korfbolun gelişmesi ve tanıtımı için girişimde bulunan ilk üniversitedir


Korfbol

Amsterdamlı bir beden eğitimi öğretmeni olan Nico Broekhuysen 1902 yılında herkesinyapabileceği kadar basit, yüksek performans gerektirmeyen, oynaması kolay bir oyun tasarlamakistemiştir. Amacı basketbol veya futbol gibi yetenek isteyen, belli bir temel eğitim almayı gerektiren,karmaşık kuralları olan, spora az yatkın insanların yapamadığı sporlara alternatif olacak bir oyungeliştirmektir. Tasarladığı bu oyun 3.5 metre yüksekliğindeki bir direğin ucuna asılmış bir sepettenfutbol topu büyüklüğündeki bir topun geçirilmesi esasından ibarettir. Kuralları basittir, kuvvetgerektirmez, herkes oynayabilir. Bu oyun yerel halk tarafından kısa sürede benimsenmiş veoynanmaya başlanmıştır. Direğe ve sepete korf, spora ise korfbol ismi verilmiştir. Korfbol’un en büyük özelliği dünyada kız ve erkeğin aynı takımda yer aldığı tek spor olmasıdır. Oyunda top sürmek yasaktır. Topututan oyuncu yer değiştirmeden pas vermekveya şut atmak durumundadır. Sahayı hücum ve savunma bölgesi olmak üzereortadan ikiye ayıran bir çizgi bulunmaktadır.


Amacı
Amaç rakip takımın potasına (korf) topu atarak sayı elde etmektir. Her iki sayıdan sonra takımlar bölge değiştirirler ve savunmaoyuncuları hücuma, hücum oyuncuları ise defansa geçerler. Devre arasında ise saha değişimi yapılır. Korfbol bir takım sporudur ve takım çalışması gerektirir; topla koşmaya veya top sürmeye izin verilmez. Koşarken topu yakalanırsa durup pas verilmesi gerekmektedir. Korfbol sporunda bir erkek bir erkeğe, bir bayan bir bayana savunma yapabilir ve bir kişiye karşı iki kişi savunma yapamaz.

Saha ve Takımlar
Sahanın boyutları kapalı alanda 40x20 metre, açık alanda 60x30 metredir (kumda 20x20). Sahaeşit olarak iki bölgeye ayrılmıştır. Oyun malzemesi olarak ise 2 tane 3,5 metre uzunluğunda direk(pota) ile iki sepet ve 5 numaralı futbol topuna benzer bir top gerekmektedir. Bir takım 4 bayan 4erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek 2 bayan oyuncu yer alır. Oyunun Özellikleri Korfbol sporunun diğer sporlardan farklı bazı temel özellikleri vardır. Öncelikle her takım dört bayan ve dört erkek oyuncudan oluşur. Sadece bayanlardan veya erkeklerden oluşan bir takımlaoynanmaz. "Korf"un (Pota) etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma imkânı vardır ve potanın arkasından da oyun devam eder.
Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfboloyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir. Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez. Fakatsavunma oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesindeolmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır. Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz. Çünkü oyuncular her iki sayıdansonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerinigeliştirmelidir. Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez.
Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.


Türkiye’de Korfbol
Türkiye Üniversiteler Şampiyonası
Korfbol Sporunun yaygın olduğu diğer üniversitelerin de katılımıyla bir ev sahibi üniversitede gerçekleşen ve yılda bir ya da iki kez düzenlenen turnuvadır. Takımların maç deneyimlerinin artması, başka rakipler tanıması ve yurt dışındaki turnuvalar için ivme kazanması amacı güdülmektedir. Takımımız oyuncuları üniversite takımları ile turnuvaya katılmaktadırlar ve her sene ilk 3 takım arasına gidip madalya almaktadırlar.
Türkiye Kulüpler Şampiyonası
Yükselme müsabakaları sonucu başarılı olan takımların katıldığı şampiyona her sene federasyon tarafından düzenlenmektedir. Şampiyon olan takım ülkemizi yurtdışı müsabakalarda temsil etmektedir. Marmara Üniversitesi Spor Kulübü İstanbul’un en iyi oyuncularını bünyesine katarak kurduğu iddialı kadrosuyla ilk kez katıldığı 2013 Türkiye Şampiyonası'nda şampiyon olarak ülkemizi yurtdışında temsil etme hakkını kazanmıştır.
2014 Türkiye Büyükler Korfbol Şampiyonası'na katılan takımımız, şampiyonayı Türkiye ikincisi olarak tamamlamış ve 2015 yılında düzenlenecek olan Europa Shield avrupa kupasına katılma hakkı kazanmıştır. 2015 yılında düzenlenen Türkiye Büyükler Korfbol Şampiyonası’nı bir yıl aradan sonra tekrar şampiyon olarak tamamlayan takımımız, 2016 yılı Ocak ayında düzenlenen Europa Cup avrupa şampiyon kulüpler kupasına katılmış ve 12 takım arasında 8 olmuştur.

Boğaziçi Sports Fest
Boğaziçi Üniversitesi Spor Komitesi tarafından her yıl düzenlenen birşenliktir. Çeşitli spor dallarında çeşitli turnuvalar düzenlenir, kampüs bir şenlik alanı olarak kullanılır. Spor Şenliklerine farklı ülkelerden yabancı sporcuların yanında Türk sporcularda katılmaktadır. Korfbolun hem dışarıda hem salonda oynanabilir bir oyun olmasının sağladığı avantaj doğrultusunda kampus içindeki açık sahalara korflar taşınarak gösteri maçları burada yapılır.


Didim International Beach Korball Tournament
Aydın'ın Didim ilçesi Altınkum plajında, Barış Şenlikleri kapsamında, iki yıldır düzenlenen ve Avrupa'dan çeşitli ülkelerin takımlarının katıldığı plaj korfbolu turnuvasında 2013 yılı üçüncüsü olan takımımız, korfbolu her zeminde başarıyla oynayabildiğini herkese göstermiş oldu.


Marmara Üniversitesi’nde Korfbol
Marmara Üniversitesi ülkemizde korfbolun gelişmesi ve tanıtımı için girişimde bulunan ilk üniversitedir.Üniversitemiz 1995 yılında uluslararası Korfbol Federasyonu başkanı Raymond FABRİ’yi ülkemize davet ederek okulda okuyan öğrencilerimize korfbol temel eğitim semineri vermesini sağlamıştır.Ülkemizde resmi olmayan ilk ulusal korfbol müsabakası da Marmara Üniversitesi korfbol takımı ile Ermenistan takımları arasında oynanmıştır.Uluslararası ilk korfbol macerasını da okulumuz 1997 yılında Hollanda’da yapılan 10. Avrupa üniversiteler korfbol şampiyonasına katılarak yaşamıştır. Okulumuz korfbolun Türkiye’ye yayılması ve gelişmesi için çok büyük emek harcamıştır.
Korfbol sporunun genelde toplum içinde, özelde ise Marmara Üniversitesi öğrencilerince yaygınlaşmasını ve ülkemizin yurt dışındaki turnuvalarda en iyi temsilini amaç edinen Marmara Üniversitesi Korfbol Kulübü bugün çalışmalarını 20 aktif sporcu ile yürütmektedir.
2013 Türkiye Şampiyonası’nda milli takım yetkililerince izlenen takımımız oynamış olduğu oyun ve saha dışında göstermiş olduğu tavırlar ile büyük beğeni toplamış ve milli takım aday kadrosuna 5 oyuncu göndermiştir.
Hem A takım hem de Genç takımı bulunan Marmara Üniversitesi SK, alt yapı çalışmalarına da oldukça önem vermektedir. Bu sene Faik Reşit Unat Ortaokulu ve Melahat Şefizade Ortaokulu, oyuncularımız sayesinde korfbolla tanışmış ve okultakımları kurulmuştur.


Basında Takımız
Gelişmekte olan bir spor olduğu için her sene değişik programlara konuk olan takımımız şu an kadar 3 değişik kanala çıkmıştır;
• NTVSPOR (Spor Aşkı Programı)
• TRT OKUL (Kampüs Aktüel Programı)
• TRT SPOR (Futbol Hariç Programı)
Ayrıca çeşitli haber sitelerinde de haberlerimiz yer almıştır.
http://www.sabah.com.tr/Ankara/2014/05/19/korfbol-sampiyonasi-ankarada-basladi
http://www.hurriyet.com.tr/spor/diger/26432318.asp
http://amkspor.com/2014/05/16/korfbol-sampiyonasi-basladi-301839/
http://www.trtspor.com.tr/haber/diger-sporlar/turkiye-korfbol-sampiyonasi-72036.html
http://www.milliyet.com.tr/turkiye-korfbol-sampiyonasi-ankara-da-istanbul-yerelhaber-200987/
http://www.sondakika.com/haber/haber-marmara-universitesi-spor-klubu-korfbol-takimi-6076425/
http://www.haberler.com/marmara-universitesi-spor-klubu-korfbol-takimi-6076424-haberi/
İnternette Takımımız
Elektronik Posta: marmarakorfball@gmail.com
Facebook Hesabımız: Marmara Üniversitesi Spor Kulübü Korfbol
Twitter Hesabımız: Marmara_Korfbol
Sponsorluk ve Maddi Destek

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SPOR KULÜBÜ KORFBOL SPONSORLUK
• Firmanın ismi ve logosu, Türkiye Korfbol Turnuvası, gösteri maçları ve yurtdışı müsabakalarında kullanılmak üzere takım için yaptırılan forma, eşofman ve t- shirtlerinüzerinde baskı olarak yer alacaktır.
• Turnuva şartları çerçevesinde, ana sponsor ismi, takımın turnuvaya katıldığı isimde yer alabilir.
• Firmanın flama ve/veya kırlangıcı, turnuva müsabakaları sırasında sahaya asılan Türk Bayrağı yanında yer alacaktır.
• Turnuvaların tanıtımının yapıldığı, haber olarak geçtiği bütün yazılı ve görsel basın – yayın organlarında sponsor olduğu belirtilecektir.
• İstek üzerine sponsor firma çalışanlarına korfbol eğitimi verilerek takım çalışması geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılacaktır.
• Antrenmanlar sırasında sponsor firmanın logolu t-shirtleri giyilecektir.